6 Temmuz 2015 Pazartesi

Alparslan Türkeş Hakkında Bilmedikleriniz!



Bu makaleyi yazarken bir çok araştırma yaptım. Umarım eksiksiz ve hatasız olur. “Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN çizgisinden çıkmasaydı eğer, ben Milliyetçi Hareket Partisi’ni (MHP’yi) kurmazdım.”. Bu sözün sahibini hepimiz biliyoruz sanırım. Evet arkadaşlar Alparslan Türkeş ‘in sözünü bizler bilmekteyiz. Peki ya başka neler biliyoruz?

25 Kasım 1917 de Lefkoşa da doğan Alparslan Türkeş Türk askeri, eski başbakan yardımcısı, siyasetçi ve milliyetçi hareket partisi kurucusu ve il genel başkanıdır. Aslen Kayserili olan Alparslan Türkeş, dedesinin zamanında Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinin Yukarı Köşgerli Köyünden Kıbrıs’a göç etmesi sebebiyle ilk okul yılları Lefkoşe de tamamlamıştır. İngilizlerin işgal idaresinden sonra ailesi ile Kıbrısdan İstanbul’a göç etmişlerdir.

Alparslan Türkeş 1933’de İzmit milletvekili Hüseyin Sırrı Bellioğlu’nun tavsiyesi ile Kuleli Askeri Lisesi’ne geçici olarak kayıt oldu ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçince asli olarak kaydı gerçekleştirildi. Kuleli Askeri Lisesinden 1936 yılında mezun olduktan sonra 1938 de Harp okulunu da bitirdi.1939 da ise teğmen rütbesiyle atış okuluna girerek mezun oldu.

Muzaffer hanım ile 1940 Isparta’da evlendi. Aynı dönemde Gelibolu’daki 58.piyade alayı 5.bölük komutanlığına tayin edildi. Balıkesir, Bandırma, Edincik, Erdek ve Marmara adasında görev aldı. Muzaffer Hanım ile evliliğinde Ayzit, Umay, Selcen, Sevenbilge(Çağrı) ve Yıldırım Tuğrul adlı çocukları dünyaya gelir. Muzaffer Hanım 1974 de vefat etmiştir.

Alparslan Türkeş 1976 yılında Sevâl hanımla bir evlilik daha yaparlar. Sevâl hanım ile de Ayyüce ve Ahmet Kutalmış adında 2 çocugu olur.

1944’te üsteğmen rütbesindeyken Nihal Atsız ve Nejdet Sançar ile “Irkçılık-Turancılık” davasından 9 ay 10 gün Tophane Askeri Hapishanesinde kaldı. 1945 yılında Askeri Yargıtay kararı ile tahliye edildi. 1947 yılında ise beraat etmiştir.

Orduya geri döndükten sonra 1955 yılında Harp okulunu bitirmiştir. Daha sonra Amerikan Harp Akademisini(Amerika’da) ve piyade okulunu bitirdi. 1955 yılından 1957 ye kadar Washington’da NATO Daimi Komitesi’nde Türk genelkurmayı temsil eden heyette görev yaptı. Aynı sırada uluslararası ekonomi eğitimi gördü. 1959'da Almanya'da Atom ve Nükleer Okulu'na gönderildi ve buradaki eğitiminden sonra albaylığa yükseldi ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı NATO şube müdürü olarak atandı.

27 Mayıs 1960 Askeri Darbesinin simalarından biri olan Alparslan Türkeş,  bu olayı milli birliği sağlayacak reform hareketi olarak düşünmüştür. Müdahaleden sonra Milli Birlik Komitesi üyesi olarak, Başbakan Müsteşarlığı yapmıştır. 27 Mayıs 1960-25 Eylül 1960 tarihleri arasında , ülke ve kültür bütünlüğü kanun tasarısını ve Devlet Planlama Teşkilatı kanun tasarısını kanunlaştırmıştır. 13 Kasım 1960 tarihinde 13 arkadaşı ile Chp’li politikacıların yapmış olduğu telkinlerle Milli Birlik Komitesi’nden çıkarılmış ve Mürtet Hava Üssünde hapsedilmiştir. Daha sonra da, CHP’lilerin rahat hareket etmeleri için 19 Kasım 1960‘ta Türkiye’den, hükümet müşaviri görevi ile Hindistan Yeni Delhi’ye mecburi ikâmetgah olarak gönderilmiştir. Alparslan Türkeş Hindistan’da iken hükümet yöneticilerine mektuplarla sürekli ikazlarda bulunmuştur.

23 Şubat 1963 yılında Alparslan Türkeş yurda döndükten sonra dava arkadaşlarıyla “Huzur ve Yükseliş Derneğini” kurmuştur.

Kısa bir süre sonra Talat Aydemir'in giriştiği darbe teşebbüsüne karıştığı iddiası ile 21 Mayıs 1963’te tutuklanır ve Mamak Askeri Cezaevinde dört ay hücre
hapsinde yatar. Yargılama sonucunda beraat eder. 5 Eylül 1963yılında tahliye olur.

31 Mart 1964 de Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi (CKMP)’ne üye olmuş ve Parti Genel Müfettişliği görevini almıştır. 1 Ağustos 1965 de CKMP’nin kongresinde parti üyeleri tarafından genel başkanlığa seçilmiştir. 8-9 Şubat 1969 CKMP’nin Adana’daki kongresinde Alparslan Türkeş’in teklifiyle partinin ismi Milliyetçi Hareket Partisi olarak değiştirilmiştir.


1965 yılından 1980 e kadar dörder yıllık dönemlerle Ankara ve Adana Milletvekilliği yapmıştır. 12 Eylül 1980 hareketinden sonra sıkıyönetim tarafından tevkif edilmiş, 29 Nisan 1981 de “MHP ve Ülkücü Kuruluşlar” adlı dosya ile sıkıyönetim mahkemelerinin karşısına çıkarılmıştır. 9 Nisan 1985 de tahliye ile uzun süren tutukluluğu son bulmuştur.

Bu dava ile dört buçuk yık tutuklu kalan Alparslan Türkeş, 6 Eylül 1987 siyasi yasakların referandum ile kalkmasının ardından 20 Eylülde Milliyetçi Çalışma Partisi’ne törenle kayıt olmuştur. 4 Ekim 1987 de ise Milliyetçi Çalışma Partisi Genel Başkanlığına seçilmiştir.

12 Eylül 1980 hareketinin kapattığı siyasi partilerin isim ve amblemlerinin kullanma yasağının kalmasından sonra 27 Aralık 1992 tarihinde kapatılan MHP nin o günkü delegelerinin katıldığı kongre de MHP ismi ve amblemi kullanma yetkisi Alparslan Türkeş’e devredilmiştir. 24 Ocak 1993 tarihinde yapılan kongrede, MÇP yerini MHP’ye bırakmış, Genel Başkanlığa da Alparslan Türkeş seçilmiştir.

Alparslan Türkeş 24 Aralık 1995 tarihinde yapılan genel seçimlerde Adana’dan milletvekilliği adaylığını açıklamıştır. Milliyetçi Hareket Partisi, 24 Aralık 1995‘te yapılan genel seçimlerde %10‘luk ülke barajına takılarak meclise girememiştir.

Alparslan Türkeş 4 Nisan 1997 tarihinde vefat etti. Kabri Ankara Beşevler’deki bulunmaktadır.

Eserleri


·                    Milli Doktrin 9 Işık; Alparslan Türkeş, Kamer Yayınları; İstanbul, 1999.
·                    Dokuz Işık; Berikan Elektronik Basım Yayım;
·                    9 Işık; Hamle Yayınevi; İstanbul
·                    Dokuz Işık ve Türkiye;Hamle Yayınevi; İstanbul
·                    Ülkücülük; Hamle Yayınevi; İstanbul,
·                    12 Eylül Adaleti (!) : Savunma; Hamle Yayınevi; İstanbul, 1994.
·                    1944 Milliyetçilik Olayı; Hamle Yayınevi;
·                    Modern Türkiye ; İstanbul.
·                    Milliyetçilik Olayları; Berikan Elektronik Basım Yayım.
·                    27 Mayıs ve Gerçekler; Berikan Elektronik Basım Yayım.
·                    27 Mayıs, 13 Kasım, 21 Mayıs ve Gerçekler; İstanbul, 1996.
·                    Ahlakçılık; Berikan Elektronik Basım Yayım.
·                    Etik (Ahlak Felsefesi), Etik.; Bunalımdan Çıkış Yolu; Kamer Yayınları.
·                    Türk Edebiyatında Anılar, İncelemeler, Tenkidler, Anı-Günce-Mektup; İstanbul, 1994.
·                    Bunalımdan Çıkış Yolu; Hamle Yayınevi; İstanbul, 1996.
·                    Dış Meselemiz; Berikan Elektronik Basım Yayım.
·                    İlimcilik; Berikan Elektronik Basım Yayım.
·                    Kahramanlık Ruhu; İstanbul, 1996.
·                    Temel Görüşler; Kamer Yayınları.
·                    Sistemler ve Öğretiler; İstanbul, 1994.
·                    Türkiye'nin Meseleleri; Hamle Yayınevi; İstanbul, 1996.
·                    Yeni Ufuklara Doğru; Kamer Yayınları.
·                    Sistemler ve Öğretiler; İstanbul, 1995.

·                    Gönül Seferberliğine; Kamer Yayınları; İst; 1994

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder